Hoogsensitief zijn in mijn relatie

Jolanda Kleiss
Jolanda Kleiss

Enkele weken geleden werd ik benaderd door de margriet of ik mee wilde werken aan een interview over hoogsensititiviteit zijn in de relatie. Dat wilde ik wel met als doel om de taboe’s wat open te breken over de problematieken die er spelen in de relatie als het gaat over gevoelig zijn in een relatie. Veel mannen en vrouwen zijn zich vaak niet bewust dat problematieken ontstaan door onwetendheid over hooggevoelig zijn.
Ik ben heel benieuwd hoe dat voor jou is in de relatie?

(Dit artikel is me zeer dierbaar geworden omdat mijn man  in maart dit jaar2022 is overleden.)

Hij & Zij over Hoogsensitiviteit

Elke week vertelt een stel, afzonderlijk van elkaar, over een bepaald aspect binnen hun relatie.
Jolanda Kleiss is 15 jaar samen met Henk ( 2022 waren we 23 jaar samen) . Henk heeft drie volwassen kinderen uit een eerdere relatie. Jolanda is hooggevoelig.

Jolanda:

‘Vijftien jaar geleden kwam Henk een kadootje uitzoeken voor zijn schoondochter in mijn new age winkel, die ik toen had.”

Een paar dagen later belde hij of ik met hem uit wilde. Ik had net besloten mijn focus op de winkel te houden en verder geen gedoe. Maar het klikte zó goed, dat ik toch ben gegaan. We bleken dezelfde passie te delen voor de natuur en rust en we droomden allebei van een houten huis. Daar dromen we nu samen over dus dat huis gaat er komen!
Dat ik hoogsensitief ben, weet ik al heel lang. Ik ben gevoelig voor licht en hoge geluiden, en heb veel behoefte aan rust en harmonie. Ik heb ook veel ruimte nodig, letterlijk. In een relatie is dat soms lastig. Henk en ik wonen samen, maar daar ging een proces aan vooraf van vallen en opstaan. Het was zoeken naar de juiste modus. Na veel gesprekken en zelfs wat ruzies, slapen we nu bijvoorbeeld in harmonie apart. Ook heb ik een eigen ruimte in huis waar ik me kan terugtrekken. Henk kan heel goed omgaan met hoe ik in elkaar zit. Hij snapt het als een situatie mij te veel wordt en ik ineens weg wil. Toen Henk ’s kinderen nog thuis woonden, vond ik de drukte in huis soms moeilijk. Voor hen was het ook lastig, want ik reageerde niet altijd even goed. Acht jaar geleden kwamen de paarden in mijn leven. Ik werd er bij toeval mee geconfronteerd op een braderie. De paarden raakten me zo diep van binnen, dat ik wist: hier moet ik iets mee. Ondertussen heb ik zes paarden en help ik andere hoogsensitieve persoenen door middel van speciale therapie. Door het werken met de paarden, is er ook in mijn eigen leven veel rust en ruimte gekomen. Omdat ik nu beter weet wie ik ben en wat ik nodig heb, zijn dingen waar ik vroeger tegenaan liep met Henk geen problemen meer. Ik accepteer mezelf zoals ik ben en Henk doet dat ook.’

Henk:

‘Ik was op zoek naar oorbellen voor mijn schoondochter. 
Ik heb niet speciaal iets met new age, maar wel met winkels ‘met een eigen gezicht’, kleine ondernemers. Ik raakte aan de praat met Jolanda en wilde haar graag beter leren kennen. Vanaf de eerste date was het ‘aan’. Toch waren de eerste jaren van onze relatie op zijn zachtst gezegd roerig. Mijn bedrijf ging failliet, de kinderen kwamen bij mij wonen en Jolanda worstelde toen nog met haar hooggevoeligheid. Pas de laatste jaren hebben we alles pas goed op orde. Ik heb een nieuw bedrijf en Jolanda heeft haar balans gevonden met de paarden. Dat ze gevoelig is, was altijd al duidelijk. Maar vroeger kregen we bonje omdat ik haar niet begreep. Waarom trok ze zich zo terug? Een voorbeeld: we zouden naar de gaypride in Amsterdam gaan. Alles was ingepakt, fietsen in de bus geladen, klaar voor het feest. We waren nog niet bij de grachten of Jolanda zegt ineens: sorry ik kan dit niet. Vroeger zou ik geirriteerd raken, nu weet ik dat zij er niets aan kan doen. Dan is het ‘gewoon’ te veel. Als iemand één been heeft, verwacht je ook niet dat hij kan rennen. Nu Jolanda zelf beter snapt hoe ze in elkaar zit, kan ze ook beter aan mij uitleggen hoe het zit. Ze doet het niet uit onwil, het is hoe ze in elkaar steekt. Ik heb dat gewoon te accepteren en dat kost me geen moeite. Ik vind Jolanda’s gevoeligheid heel mooi. Ze is heel intuïtief en voelt goed aan wat anderen in haar omgeving nodig hebben. Toen ik problemen had met mijn bedrijf, was dat een stressvolle periode. Ik stond onder hoge druk. Jolanda was er onvoorwaardelijk voor mij. Ze kon zich heel goed inleven en was mijn steun en toeverlaat. De paarden, dat is echt haar ding. Ik vind ze therapeutisch gezellig, maar ik hoef er zelf niet op te zitten. Als Jolanda een stuk gaat rijden,ga ik op de mountainbike mee. Maar vaker is ze alleen met de paarden. Dat is haar manier om tot rust te komen.’

Bron: Margriet nov 2015
Tekst:Anne-M Bakker
Foto: J.Kleiss

Meer informatie over hooggevoelig zijn vindt u hier →

Dit bericht delen:

4 reacties

  1. Hallo Jolanda, wat mooi geschreven. Ik begrijp helemaal hoe je bij de paarden tot rust komt. Paarden hebben iets heel bijzonders. Het doet me goed om te lezen dat een relatie toch mogelijk is met hooggevoeligheid
    Mvg Anna Heaton

    1. Dag Anna,

      Dank je!! Zeker is dat mogelijk. Waar het bij veel hsps’ers omgaat is dat mee te veel en te vaak op de buitenwereld gericht zijn ipv de aandacht te richten op zichzelf. Daar zijn vele redenen voor. De belangrijkste slapis ome te richten op jouw behoeften en je bewust worden wat er van binnen speelt. Des te sterker sta je in je schoenen en kun je elke relaties aan. Je kunt dan makkelijker je grenzen aan geven.

  2. Hoi Jolanda,

    Ik voel je helemaal. Sinds 2wekrn doe ik vrijwilligerswerk op een manege die dicht bij de natuurstaat. Ik borstel vooral de pony’s en heb dan hele gesprekken met ze en knuffel ze. Daardoor ben ik nu al een hoop van mijn drukte in mijn hoofd kwijt.

    Groetjes Angel

    1. Dag Angel,

      wat fijn zo’n baantje als vrijwilliger. ze zullen bij zijn met jou en tof dat het je rust in je hoofd brengt.
      geniet ervan!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Equizenz maakt gebruik van cookies om de website te analyseren, personaliseren en te verbeteren. Door gebruik te maken van onze website stemt u hier mee in. Kijkt u voor meer informatie in onze privacy statement.