Wat gebeurt er met je als sensitief persoon als je angstig bent, wat neerslachtig of helemaal niet kunt slapen.
Elke maand zal ik je verrassen met een blog over voeding als medicijn. En over hoe ons lichaam werkt volgens de orthomoleculaire therapie Pni (Psycho neuro immunologie) en hooggevoelig zijn.
Wat zijn neurotransmitters
Serotonine is een neurotransmitter, een neurotransmitter is een stofje is in ons lichaam wat zich voort beweegt d.m.v. de zenuwbanen. Deze banen kun je vergelijken met een snelweg waar erg snel gereden wordt. Dit in tegenstelling tot onze bloedbaan, dit is provinciale weg maar hier wordt duidelijk erg langzaam gereden en hier komen dan ook alleen hormonen voor.
Serotonine draagt zorg voor een aantal processen in ons lichaam.
Het bevindt zich in de rode bloedlichaampjes de darmen en in de hersenen.
- Stemmingswisselingen
- Concentratie problemen
- Slaapproblematieken
- Obstipatie
Waar wordt serotonine van gemaakt?
Ons lichaam is opgebouwd uit eiwitten, vetten en koolhydraten.Deze eiwitten worden in onze spijsvertering fijn geknipt tot aminozuren.
L-tryptofaan is zo’n aminozuur en hieruit wordt serotonine gemaakt. Dit aminozuur regelt onze slaap en onze stemming.
Van L-tryptofaan wordt 5 -HTP gemaakt en van 5-HTP wordt serotonine gemaakt en van serotonine kan ons lichaam pas melathonine maken. Hier heb je vast wel eens van gehoord.
Wat zijn de symptomen van te weinig tryptofaan in je lichaam?
Dus je kunt je voorstellen als je niet voldoende voedingsstoffen eet waar tryptofaan inzit je niet voldoende serotonine hebt om melatonine van te maken, met als gevolg …je kunt niet slapen. Of je hebt heel veel negatieve ervaringen opgedaan (deze sla je in je hersenen op in het gedeelte wat amygdala heet) en deze wordt gedempt met serotonine…nou wat gebeurt er dan ..dan kun je extra angstig worden…Of je hebt obstipatie en je bent angstig en je kunt niet meer slapen….. Ook dan kan het zijn dat gewoon je serotonine voorraad op is, of je hebt wel voldoende serotonine maar je neemt het niet meer op…
Om deze processen goed te laten verlopen hebben we ook nog co-factoren nodig, dit zijn vitamine en mineralen: Foliumzuur, B6, B12, magnesium, zink en ijzer
Voeding voor de hsp’er !
Eet voeding die rijk is aan tryptofaan:
- Noten: met name cashew-en paranoten
- Banaan
- Koolhydraat(de juiste)rijke voeding
- Eieren
- Vis
- Schaal en -schelpdieren
- Kip(biologisch)
- zeewier
- zeekraal
In mijn volgende blog leg ik je uit wat voedingsleer volgens de orthomoleculaire geneeskunde inhoudt en trakteer ik op heerlijke recepten speciaal voor jouw als hooggevoelig persoon.
Mocht je vragen hebben dan beantwoord ik ze graag.