Wat is fibromyalgie en hoe kun je het krijgen?
Veel pijn, chronisch moe, ochtendstijfheid, darmklachten, depressief… voor mensen met fibromyalgie is het leven vaak geen lolletje meer. En helaas blijkt iemand met gevoelige zintuigen vatbaarder voor het krijgen van deze nare chronische ziekte.
Vele uiteenlopende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie. In deze blog leg ik uit wat fibromyalgie is en hoe je het kan krijgen.
Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn aan de spiervezels’ en fibromyalgie is dan ook een chronisch pijn-/vermoeidheidssyndroom, waar 2 op de 100 volwassenen last van heeft. Het treft trouwens vaker vrouwen tussen de 20 en 60 jaar en hooggevoelige mensen zijn er vatbaarder voor.
Het grootste verschil met het ‘gewone’ chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) en reumatische artritis is, dat patiënten op veel plekken in hun lichaam (de tenderpoints genoemd) pijn aan de skeletspieren ervaren, zónder dat dokters hier afwijkingen of ontstekingen kunnen vinden.
Wat zijn de klachten?
Naast de genoemde pijnklachten kunnen mensen met fibromyalgie tal van andere klachten hebben, zoals moeite met slapen, uitgeput gevoel, depressiviteit, ochtendstijfheid, chronische hoofdpijn en darmklachten, waaronder het irritable bowel syndrome (IBS). Overigens kunnen de klachten zich bij elke patiënt anders uiten, daarom is elk goed passend behandelplan erg persoonsgebonden.
Hoe krijg je fibromyalgie?
Voor het ontstaan van het klachtenbeeld van fibromyalgie spelen allerlei uiteenlopende factoren een rol, zoals verkeerde voeding, te veel chronische stress, psychische klachten, te weinig beweging, een verzwakt immuunsysteem en traumatische ervaringen.
Serotonine tekort centraal
Toch is er een gemeenschappelijke noemer, want de meest gangbare verklaring voor het ontstaan van fibromyalgie is dat er sprake is van een serotonine tekort (en hiermee samenhangend: een melatoninetekort, ik schreef al eerder over serotonine in deze blog). Klachten als pijnovergevoeligheid, slaapproblemen, depressie en darmstoornissen hebben namelijk allemaal met de serotonine huishouding te maken.
In een volgende blog zal ik vertellen hoe een serotonine tekort kan ontstaan. Met meteen tips erbij om een serotonine tekort te voorkomen.