Fibromyalgie deel 3: invloed van je darmen
Fibromyalgie kent een ingewikkeld ziektebeeld. In de vorige blogs heb ik uitgelegd hoe fibromyalgie kan ontstaan en welke rol een serotonine tekort speelt bij de vele uiteenlopende klachten van dit chronische pijn-/vermoeidheidssyndroom. In deze blog ga ik dieper in op de darmklachten die mensen met fibromyalgie vaak ook hebben. Hoe komt dat?
Je maag-darmkanaal zit vol met zenuwcellen, en wordt daarom ook wel je ‘little brain’ genoemd. Het staat onder invloed van allerlei psychosociale stressoren. Zo krijg je bijvoorbeeld diarree als je zenuwachtig bent en leiden emoties als angst en onmacht tot obstipatie.
Verstoord evenwicht
Voor een goedwerkende darm zijn met name serotonine (zorgt hier voor de peristaltiek), de substance P en acetylcholine (een ontspanningshormoon) belangrijk. Bij mensen met fibromyalgie speelt – zoals we in de vorige blogs gezien hebben – een tekort aan serotonine. Gevolg: het evenwicht tussen deze drie hormonen/neurotransmitters is verstoord. En dat geeft ook hier weer de typische fibromyalgie klachten, zoals obstipatie, depressies/stemmingswisselingen/angsten en pijn. (In de vorige blog kun je meer lezen over de rol van substance P en serotonine op de beleving van pijn).
Hoe houd je gezonde darmen?
Hoe houd je een goed evenwicht in je darmen tussen serotonine, substance P en acetylcholine? Hiervoor zijn een goede darmflora en darmwand essentieel. En beiden ‘voed’ je met goede voeding, die rijk is aan groenten en fruit en arm is aan geraffineerde producten. Dit lijstje kan je helpen om hier de goede keuzes te maken. En in deze blog kun je nog eens nalezen, waarom je granen, zuivel en nachtschade producten misschien beter niet te veel kunt eten om je darmwand op orde te houden.
Tips om fibromyalgie te voorkomen/te verbeteren
Hierbij alle tips om fibromyalgie te voorkomen nog eens op een rijtje:
Eet gezond en gevarieerd
Zorg voor voldoende slaap
Vermijd (chronische) stress
Sport een paar keer per week
Ontspan regelmatig
Kom elke dag buiten de deur
En tot slot: Waarom treft fibromyalgie meer vrouwen dan mannen?
In deze eerste blog vertelde ik dat vrouwen vaker last hebben van fibromyalgie dan mannen. Hoe kan dit?
Dit komt omdat het immuunsysteem energie kan stelen van andere organen, en dat doet het in geval van bijvoorbeeld een lekke darm of chronische stress. Andere organen krijgen hierdoor met een energietekort te maken. En het verschilt bij mannen en vrouwen welke organen als eerste met verwaarlozing te maken krijgen. Voor deze ‘keus’ van het immuunsysteem is een evolutionaire verklaring.
In het jager-verzamelaarstijdperk hadden vrouwen (de verzamelaars) meer kans op dodelijke infecties, terwijl mannen (de jagers) meer gevaar liepen op een dodelijk ongeluk tijdens de jacht. Goed kunnen wegrennen was vroeger voor mannen dus van levensbelang. Hierdoor zie je dat bij mannen het immuunsysteem niet snel energie zal stelen van de spieren. Maar bij vrouwen wel, en dat maakt het aannemelijk dat eerder vrouwen fibromyalgie (‘pijn aan de spiervezels’) ontwikkelen dan mannen.
Tot slot: vermoed je dat je last hebt van fibromyalgie, neem dan contact op met mij.