Fibromyalgie

Fibromyalgie is een chronisch pijnsyndroom bestaande uit algemene spierpijn en spierstijfheid gepaard gaande met (soms extreme) vermoeidheid, slaapstoornissen, hoofdpijnen, angsten, depressies, allergieën, concentratie- en geheugenstoornissen, temperatuurverhogingen en darmklachten. Deze aandoening komt met name voor bij vrouwen in de leeftijdscategorie van 20 tot 60 jaar.

Vele uiteenlopende factoren kunnen een rol spelen bij het ontstaan van fibromyalgie.

Wat is fibromyalgie?
Letterlijk betekent fibromyalgie ‘pijn aan de spiervezels’ en fibromyalgie is dan ook een chronisch pijn-/vermoeidheidssyndroom, waar 2 op de 100 volwassenen last van heeft. Het treft trouwens vaker vrouwen tussen de 20 en 60 jaar, en hooggevoelige mensen zijn er helaas vatbaarder voor.

Het grootste verschil met het ‘gewone’ chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) en reumatische artritis is dat patiënten op veel plekken in hun lichaam (de tenderpoints genoemd) pijn aan de skeletspieren ervaren, zónder dat dokters hier afwijkingen of ontstekingen kunnen vinden.

Wat zijn de klachten?
Naast de genoemde pijnklachten kunnen mensen met fibromyalgie tal van andere klachten hebben, zoals moeite met slapen, uitgeput gevoel, depressiviteit, ochtendstijfheid, chronische hoofdpijn en darmklachten, waaronder het irritable bowel syndrome (IBS). Overigens kunnen de klachten zich bij elke patiënt anders uiten, waardoor een goed passend behandelplan altijd persoons gebonden is.

Hoe krijg je fibromyalgie?
Voor het ontstaan van het klachtenbeeld van fibromyalgie spelen allerlei uiteenlopende factoren een rol, zoals verkeerde voeding, te veel chronische stress, psychische klachten, te weinig beweging, een verzwakt immuunsysteem en traumatische ervaringen.

Serotonine tekort centraal
Toch is er een gemeenschappelijke noemer, want de meest gangbare verklaring voor het ontstaan van fibromyalgie is dat er sprake is van een serotonine tekort (en hiermee samenhangend: een melatoninetekort, ik schreef al eerder over serotonine in deze blog). Klachten als pijnovergevoeligheid, slaapproblemen, depressie en darmstoornissen hebben namelijk allemaal met de serotonine huishouding te maken.

Meer energie met Fibromyalgie. Dat kan zeker.

 

 

 

Blogberichten

Bericht niet gevonden

Meer energie en minder klachten met Fibromyalgie? Vul dan het onderstaande formulier in.

  Uw naam *

  Uw e-mailadres *

  Uw adres *

  Postcode *

  Plaatsnaam *

  Land *

  Telefoonnummer

  Geboortedatum

  Klacht *

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Natuurgeneeskundigpraktijk Jolanda Kleiss
  Ja, ik ga akkoord

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.