Contemplatieve psychologie

Boeddhistische psychologie 

Is het druk in je hoofd? Wil je meer rust en meer energie hebben? Heb je er last van dat situaties zich continue blijven herhalen in je hoofd? Dan biedt contemplatieve psychologie de mogelijkheid je eigen innerlijke wereld onder de loep te nemen. Door na te gaan wat zich in jou afspeelt ontdek je wat je denkt en wat je voelt.  Je wordt je bewust van je gedrag en van je handelen.

Deze therapie leert je dat je door niemand meer laat bepalen wie jezelf bent.
We hebben allemaal leren lopen en fietsen. Dit hebben we niet in 1 dag geleerd. Het ging gepaard met vallen en op staan. Zo werkt het ook met bewuste onafhankelijkheid.
Als eerste is het belangrijk dat je je bewuste zelf onafhankelijkheid aanleert, zodat je leert bewuste keuzes te maken en dat je zelfsturend bent.
Wat kan jou beïnvloeden?

 • Mensen
 • Omstandigheden
 • Emoties
 • Gedachten en patronen

Het gaat over het opsporen van verwarring en onwetendheid

Leven in het nu.
Je verbind jezelf met patronen en innerlijke beelden en gedachten, je wordt er afhankelijk van en gaat erin geloven. Hierdoor ga je lijden. Dit doe je omdat deze beelden en gedachten je beschermen tegen pijn die je in de werkelijkheid ervaart. Of die je ooit in het verleden hebt ervaren. Door juist te leren omgaan met emoties in het nu wordt je bewust van jouw eigen individuele levensweg.

Je wordt je bewust van de illusies en de schijn wereld waarin je leeft.

Hoe werkt Contemplatieve psychologie?

Contemplatieve psychologie gaat over een voortdurende waarneming van jezelf en van je gedachten en gevoelens. Hierbij wordt steeds helderder wat je gedachteconstructies zijn en de daarbij behorende gevoelens. Hierdoor kom je in de werkelijkheid van het hier en nu.

Wanneer jou gedachten aangeven dat je maar weinig voorstelt, ga je hierin geloven.  Je hebt dan niet meer in de gaten dat dit maar woorden zijn, gedachten, beelden, die op de een of andere manier in je hoofd terecht zijn gekomen. Je gaat zo denken dat dit in werkelijkheid zo is en hiernaar leven. Het bijzondere is nu dat je buiten die gedachtensprong kunt gaan staan en er als buitenstaander naar kunt kijken. Je kunt eruit ontwaken en je kunt dan ontdekken dat jezelf die wereld hebt gecreëerd. Je ontdekt dan ook dat je in jezelf gecreëerde wereld gevangen bent geraakt: Je meende dat de wereld was zoals die zich in je gedachte aan je voor deed.

Wat kun je verwachten!

 • Je gaat ervaren wanneer je door je gedachten wordt meegenomen.
 • Je leert om je niet meer met elke gedachten te laten meeslepen.
 • Je ontwikkelt een natuurlijke controle zodat je je los kunt maken van je gedachtes.
 • Je ervaart meer innerlijke rust en stabiliteit.
 • Je leert gewoon te zijn wie je bent.

Je creëert innerlijke rust en innerlijk geluk

 

Blogberichten

Bericht niet gevonden

Meer rust in je hoofd? Vul dan het onderstaande formulier in.

  Uw naam *

  Uw e-mailadres *

  Uw adres *

  Postcode *

  Plaatsnaam *

  Land *

  Telefoonnummer

  Geboortedatum

  Klacht *

  Door het formulier in te vullen gaat u akkoord met het Privacy Statement van Natuurgeneeskundigpraktijk Jolanda Kleiss
  Ja, ik ga akkoord

  Wanneer je dit formulier gebruikt, ga je akkoord met de opslag en verwerking van jouw gegevens door deze website.